Открит урок по разделно събиране на отпадъци в Малко Търново

Открит урок по разделно събиране на отпадъци с малчуганите от ДГ "Юрий Гагарин" беше проведен тази седмица в град Малко Търново. Под формата на игра децата научиха как да пазят природата, да изхвърлят разделно отпадъците и да поддържат чиста околната среда.

Част от децата от градината взеха участие и в минало годишната кампания „Книга за смет“ по проект MARLENA. Теразказаха на по-малките какво са научили за разделно събиране на отпадъци и в кой контейнер се изхвърлят отпадъците според техния вид. Специален гост на събитието беше  инж. Румяна Цвяткова – директор на ДПП „Странджа“.

Тя разказа на децата къде е мястото на боклука в парка и сред природата- в раницата, а след като стигнат до контейнер, разделят по вид и изхвърлят разделно.

Кампанията „Книга за смет“ беше част от мащабната кампания за разделно събиране на отпадъци, което община Малко Търново организира през 2019 г.  Откриването на кампанията  стартира на 17 август с промоционални материали, които да насърчават местното население да събира и изхвърля боклука разделно. Камион и 27 контейнери за разделно събиране на смет бяха закупени по проект MARLENA: „Нов подход за премахване на морски и речните отпадъци“. Хиляди брошури и наръчници с информация как да сортираме отпадъците и събираме разделно бяха раздадени сред жителите на община Малко Търново; наръчник „Добри практики за управление на отпадъците в Черноморски басейн“  беше разпространен сред граждани, институции и други заинтересовани страни.

Малчуганите от ДГ "Юрий Гагарин" показаха познания и умения за разделно събиране на отпадъци по време на викторини, игри и ателие „Събирай разделно и рециклирай за чисти реки, море и гори“, а всеки получи многобройни и интересни подаръци.

Проектът MARLENA е насочен към обединяване на силите срещу замърсяването по черноморското крайбрежие и реките, защитените територии и природни резервати в близост до Черноморския басейн. Проект MARLENA –BSB 139 е финансиран от Съвместна оперативна програма Черноморски басейн 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски инструмент за съседство и от участващите страни: Армения, България, Грузия, Гърция, Република Молдова, Румъния, Турция и Украйна.ФАЙЛОВЕ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ:


/2020-07-27/

календар на събитията

Документи